Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kun on aika sanoa hyvästi 

Eutanasia ei ole ikinä helppo toimenpide. Ei henkisesti eikä teknisesti. Se on yksi minulle henkilökohtaisesti tärkeimpiä toimenpiteitä. Eutanasia ei ole ikinä omistajalle helppo käynti, minkä takia minusta on erityisen tärkeää saada luotua käynnistä rauhallinen, kiireetön ja potilaslähtöinen tilanne. Yritän olla mahdollisimman joustava ja empaattinen, hoidetaan tilanne niin kuin teille on parasta.

 

Ollaan hiljaa tai nauretaan vedet silmissä muistoille. Pieni ja turvallinen vastaanottoni on ihanteellinen rauhalliselle eutanasialle. Ei häiritseviä ääniä, ei muita potilaita. Vain me ja tärkeä hetki. Jos haluatte voin tulla viimeiselle käynnille myös kotiinne.

 

Käyn seuraavassa läpi sen, mitä eutanasiassa tapahtuu. Ennakointi ja toimenpiteeseen valmistautuminen auttaa monia ihmisiä surutyössä.

 

Miten eutanasia etenee? 

  • Jo valmiiksi kannattaa miettiä toimenpide läpi ja päättää miten tilanteen haluaa etenevän. Kotona vai vastaanotolla? Haluatteko että lemmikki esimerkiksi rauhoitetaan autoon? Haluatteko olla mukana loppuun saakka vai poistua kun eläin on nukahtanut? Hoidetaanko kaikki paperityöt valmiiksi jo ennen toimenpidettä? Jos ajanvaraus tuntuu helpommalta tehdä sähköpostilla tai messengerillä voi laittaa erityistoiveista viestiä. Voit myös soittaa tai jättää soittopyynnön. Tuhkaamon sivuilta voi miettiä valmiiksi uurnaa ja muita vaihtoehtoja esim muistotassua.
  • Ajanvaraukset eutanasiaan sovitaan tapauskohtaisesti. Voit valita ajan nettiajanvarauksesta, mutta annan aikoja myös ajanvarauksen ulkopuolelta, kaikki kotikäynnit sovitaan erikseen.
  •  Lapset mukaan? Tätä kysytään minulta usein ja vastaan yleensä, että tilanne riippuu paljon lapsesta ja lapsen iästä. Lapset suhtautuvat lähtökohtaisesti kuolemaan hyvin luonnollisesti. Tilanteesta on hyvä jutella ennakkoon ikätasoisesti ja käydä läpi myös se, että aikuiset saattavat olla tilanteessa hyvin surullisia ja esimerkiksi itkeä. Jos päädytään siihen, että lasta ei oteta tilanteeseen mukaan, kannattaa heille aina kuitenkin kertoa ja antaa mahdollisuus hyvästellä. Jutellessa on tärkeää välttää käyttämästä sanontoja kuten "nukahtaa ikiuneen". Nämä voivat hämmentää ja aiheuttaa pelkoa unen aikaisesta kuolemisesta. Asioista kannattaa puhua niiden oikeilla nimillään.
  •  Mikäli lemmikki on erityisen stressaantunut kuljetuksesta tai käsittelystä, ole yhteydessä. Voimme miettiä mahdollista esilääkitystä tai tapoja helpottaa tilannetta.
  •  Rauhoittaminen: lemmikki saa pistoksena esirauhoituksen. Tämän tarkoitus on saada aikaan kevyt uni. Lemmikki ei enää reagoi siirtelyyn tai pistämiseen. Rauhoite annetaan yleensä takajalan lihakseen (isompi eläin) tai nahan alle (pieneläin). Tämä nipistää vähän, mutta on nopeasti ohi. Voin antaa rauhoitteen jo ulkona ennen vastaanotolle sisään tuloa tai autossa. Usein lähetän omistajan ja lemmikin sisään ja tulen vasta itse perästä. Näin saatte viettää viimeiset hetket yhdessä. Joskus lemmikki nukahtaa autoon ja siirretään sisään nukkuvana. Jos sinusta tuntuu paremmalle, että olen koko ajan tukenanne, kerro siitä niin sekin onnistuu.
  •  Unen syventäminen. Potilaalle laitetaan kanyyli eli verisuoniyhteys. Kanyloin lähtökohtaisesti kaikki isommat lemmikit, myös kissat. Pienlemmikeille nukutuslääke laitetaan vatsanahan läpi. Kanyylin kautta unta on helppo syventää pikkuhiljaa ja rauhallisesti. Joskus kanylointi ei onnistu heti tai voi vaatia useamman yrityksen. Varsinkin vanhemmilla lemmikeillä suonet voivat olla hankalasti saavutettavissa. Mikäli et halua olla mukana lopetustilanteessa, tässä vaiheessa on viimeistään hyvä kertoa asiasta. Toivon, että eläimellä olisi saattaja siihen saakka kun se on nukahtanut, mutta siitä eteenpäin lemmikki ei tiedä enää asiasta ja voitte hyvästellä. Unta syvennetään pikku hiljaa nukutuslääkkeellä, niin että potilas on täysin tajuton, refleksit häviävät ja hengityskin usein loppuu. Joskus lemmikit saattavat hengittää muutaman kerran tiheämmin tai syvemmin.
  •  Eutanasia. Kun potilas on täysin tajuton annostellaan kanyylin kautta lopetusaine. Sydän pysähtyy. Potilas todetaan kuolleeksi. Yleensä tämä vaihe etenee nopeasti ja huomaamattomasti. Joskus harvoin saattaa tulla muutamia nykäyksiä tai tärinää. Nämä ovat refleksejä, jotka eivät enää ole tietoisia liikkeitä.
  •  Tuhkaus tai hautaus. Kauttani on mahdollista lähettää lemmikki tuhkattavaksi tai haudattavaksi Eläintuhkaamo Feniksiin Kesälahdelle. Jos hautaat lemmikin itse, on hyvä ottaa mukaan jonkinlainen huopa tai peitto. Tuhkaamon kulut laskutetaan samalla kun maksat eutanasian. Uurna on noudettavissa 1-2 vko kuluttua vastaanotolta tai sen voi erillisestä maksusta postittaa kotiin.
  •  Maksutavat korttimaksu (onnistuu myös kotikäynnillä) tai käteinen. Ennakkolasku mahdollinen.

 

"Se, että jokin on päättynyt,

ei tee sitä olemattomaksi.

Kerran eletyn kaiku on aina meissä"